Jinan – Ginko Biloba

Toto je absolutní solitér mezi stromy i energiemi. Jestliže máte někde ve svém okolí tento strom, využívejte jeho energii podle libosti. Je dokonalým „harmonizátorem“ energie. Jestliže máte dům se zahradou, rozhodně si ho nezapomeňte na zahradě zasadit. V případě, že máte pouze terasu nebo balkon, kupte si alespoň nějaký malý kultivar tohoto druhu. Má velký vliv na své okolí do poměrně velkého dosahu. U dospělých stromů to může být rádius až 100 metrů. Jeho energie je zahřívající, a absolutně blahodárná. Dokáže vám v těle napravit i poměrně velké energetické poškození, nevyvážeností vašeho způsobu života (nemoci vznikají nerovnováhou energie, bud ji máte v dané oblasti málo, nebo příliš mnoho). Bude vaším „duchovním strážcem klidu“. Udělá z vás opět „člověka“. Tolerantního, chápajícího, milujícího a pevného zároveň. V jeho energiích se snoubí měkkost s tvrdostí, jemnost z hrubostí atd..

Nazývá se také Gingo Biloba, což je jeho latinské pojmenování. Jinan je původním čínským jménem Yinxing (jin-sing) a v doslovném překladu to znamená „stříbrná meruňka“. V Číně je tento strom populární jako jídlo a lék už více jak 5.000 let, jako energeticky používaný je mnohem déle. Jinany se dožívají i dvou tisíc let.Za desítky milionů let své existence tento strom získal jistý nadhled, proto se nenechá obtěžovat žádnými škůdci ani chorobami – má naprostou imunitu.

Bylinné účinky :

Široké je jeho farmakologické využití, sbírá se jeho list od jara do léta. Droga rozšiřuje cévy, preventivně se užívá proti náhlým mozkovým příhodám, proti infarktu myokardu i proti poškození buněk vznikající při degenerativních nemocích spojených se stářím, otocích mozku atd. Dále jsou nabízeny léky z jinanu dvoulaločného při poruchách paměti, nedokrvení dolních končetin, při impotenci způsobené zhoršeným průtokem krve tepnami penisu, při hluchotě způsobená nedostatečným průtokem krve ke sluchovým nervům, při chronickém pískání v uších i při chronické závrati. Listy jinanu se užívají ve formě čaje.

Plody lze požívat jen v nepatrném množství syrové, ale vařené mohou být jedeny jako hlavní potravina. Dužnina poněkud zapáchá, ale ve východní Asii jsou semena považována za pochoutku. Mají měkkou olejovitou strukturu s dužnatým nažloutlým osemením se sladkou příchutí, a jsou kulaté, zhruba velikosti třešně. Velmi dobré jsou pečené, chutnají jako něco mezi bramborem a jedlým kaštanem a dají se jíst ve velkém množství. Vařené plody se dají použít do polévek, kaší atd. Jsou bohaté na niacin, škrob a bílkoviny, a jsou nízkotučné. Při vaření je lépe nechat semena ve skořápkách, které jsou tenké a je snadné loupat je při jídle. Syrové plody jinanu jsou ale trpké a obsahují látku, která ničí vitamin B6 v těle. Tato negativní vlastnost je ale kompletně odstraněna tepelnou úpravou (stejně jako brambory se nejedí syrové). Čínská medicína používá vařené plody k léčení astma, hlenovitého kašle a problémů s příliš častým močením. Vařená semena (plody) prý také stabilizují produkci spermatu. O syrových semenech se říká, že mají protirakovinné a antivirové účinky, ale musí se užívat velmi opatrně. V současnosti je v lékárnách široký výběr přípravků, obsahujících listy jinanu.